Ungdomstrinn i utvikling. - Oppvekstetaten i Sigdal kommune

Ungdomstrinn i utvikling.

Ungdomstrinn i utvikling er en nasjonal satsing med tilbud om støtte til lokalt utviklingsarbeid i klasseledelse, regning, lesing og skriving. Satsingen har tre sentrale virkemidler - skolebasert kompetanseutvikling, lærende nettverk og pedagogiske ressurser. Alle skoler med ungdomstrinn får i perioden 2013-2017 tilbud om å delta. Satsingen er videreført som en del av regjeringens «Lærerløftet- på lag for kunnskapsskolen»

I perioden 2013-17 skal alle lærere på ungdomstrinnet få tilbud om skolebasert kompetanseheving. Det innebærer at skolen, med ledelsen og alle ansatte, deltar i utviklingsprosesser på egen arbeidsplass. Hensikten er å utvikle skolens samlede kunnskap, holdninger og ferdigheter når det gjelder læring, undervisning og samarbeid. De ulike målgruppene skal legge til rette for, og delta i lærende nettverk. 22 høyskoler og universiteter kommer ut til skolene og bidrar med faglig støtte, og nettressurser for de fire satsingsområdene er tilgjengelige på udir.no.

Satsingen er et viktig nasjonalt tiltak som legger til rette for at alle skoler blir lærende organisasjoner.Dette styrker både lærernes kompetanse og elevenes grunnleggende ferdigheter. Lagbyggingen skjer lokalt, i samspill med skoleeier, skoleledelsen og lærerne.

Ungdomstrinn i utvikling er delt inn i fire puljer. En pulje med nye skoler starter hver høst, og varer i tre semestre. Satsingen startet høsten 2013.

I Stortingsmelding 22 (2010-2011)  Motivasjon og mestring for bedre læring– et ungdomstrinn som øker elevenes motivasjon og mestring, og som gir bedre læring gjennom mer praktisk og variert undervisning.Denne strategien ligger til grunn for å få til god gjennomføring av tiltak som skal støtte lærere, skoleledere og skoleeiere i arbeidet med å utvikle ungdomstrinnet.

Strategien har som mål å utvikle bedre praksis for klasseledelse og undervisning i regning, lesing og skriving. Strategien for ungdomstrinnet ble utviklet i et nært samarbeid med partnerskapet GNIST, og i oppstartsperioden er det egne prosjektledere som organiserer og tilrettelegger i hvert fylke.

Overordnede mål for satsingen:

I arbeidet med å følge opp ungdomstrinnet ligger følgende overordnede mål for grunnopplæringen til grunn.

  • Alle skal inkluderes og oppleve mestring
  • Alle skal beherske grunnleggende ferdigheter
  • Alle skal fullføre videregående opplæring
  • Nettverk skoler
  • Nettverk for skoleeiere og skoleledere.
  • Nettverk for høyskolene/utviklingsveilederne

For å styrke kapasiteten til å drive utviklingsarbeid i kommunene og på skolene, tildeles det midler til kommunene for å tilsette kommunale utviklingsveiledere og ressurslærere. Utviklingsveilederne legger til rette for samarbeid i lokale nettverk mellom skoler og kommuner. Ressurslærene støtter arbeidet på skolene i samarbeid med skoleledelsen.

Evaluering av satsingen:

  • Skoleeierne leverer sluttrapport til Fylkesmannen etter avslutning av hver pulje.
  • Utdanningsdirektoratet leverer en årlig indikatorrapport til Kunnskapsdepartementet
  • Alle skal fullføre videregående opplæring.

I Sigdal

Sigdal kommune ønsker å inkludere alle skolene i satsningen da den passer godt inn i kommunens plan for «Den gode skole».

Sigdal kommune skal høsten 2015 delta i pulje 3 i prosjektet « ungdomstrinn i utvikling». Dette er et prosjekt som i hovedsak rettes mot ungdomsskolen. Ungdomstrinnet vil ha samarbeid med høyskolen i Vestfold/Buskerud , og representanter fra høyskolen vil bidra inn på skolen. I tillegg skal rektor, skolesjef og ressurslærer delta på samlinger. Innholdet i satsingen er like relevant uansett hvilket trinn i grunnskoleløpet vi befinner oss. Erfaringene fra prosjektstart viser at  barneskoler som har deltatt i kommunesatsingen har gitt positiv utvikling for kommunene. I Sigdal er vi opptatt av å utvikle et helhetlig skoleløp og vi ser muligheten for å kunne videreutvikle sammenhengen i undervisningstilbudet vi tilbyr.  På bakgrunn av dette har kommunen fått lov til å ha med en ressurslærer også fra barneskolene.

For mer infor: http://www.udir.no/Utvikling/Ungdomstrinnet/